Jeśli chcesz codziennie jeść zdrowo, smacznie i przede wszystkim różnorodnie, warto wcześniej zaplanować swój jadłospis. Być może już w tym momencie łapiesz się za głowę i powtarzasz w myślach: “nie mam na to czasu”. Poniżej przedstawiamy trzy sposoby na bezproblemowe zaplanowanie odpowiednio zbilansowanego menu. Rozwiązanie dla siebie znajdą zarówno tradycjonaliści, jak i miłośnicy najnowszych technologii.
Zanim usiądziesz do rozpisywania jadłospisu…
…odpowiedz na poniższe pytania:
- Ile posiłków jesz dziennie?
- Jakie jest Twoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne, czyli jaką kaloryczność będą miały posiłki?
- Czy masz jakieś alergie lub nietolerancje pokarmowe?
- Co lubisz jeść, a za czym nie przepadasz?
- Czy masz określony budżet na zakupy spożywcze?
Sposób nr 1 – kartka na lodówce
Pierwszy sposób planowania posiłków z pewnością spodoba się tradycjonalistom. Wystarczy wziąć dużą kartkę papieru i zrobić tabelkę z dniami tygodnia oraz rodzajami posiłków. Następnie należy przystąpić do wypełniania tabeli. Inspiracji warto szukać w Internecie, na przykład na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-na-tydzien-tygodniowy-jadlospis-wraz-z-lista-zakupow/. Mnóstwo pomysłów znajdziesz również w mediach społecznościowych (wystarczy zerknąć na profile popularnych blogerek kulinarnych), a także w mediach tradycyjnych – programach kulinarnych w telewizji czy gazetach.
Po wypełnieniu tabeli przygotuj listę zakupów na jej podstawie. Sprawdź, które produkty spożywcze masz w domu, a które należy dokupić. Tak przygotowany jadłospis (wraz z listą zakupów) powieś na lodówce. Dzięki temu zawsze będziesz mieć go “na oku”.
Sposób nr 2 – arkusz w komputerze
Tradycyjny sposób przenosimy do komputera, czyli tworzymy jadłospis i listę zakupów w arkuszu, który w dowolnym momencie możemy edytować. Gotowy plan można wydrukować lub pozostawić w pamięci komputera.
Pamiętaj! Jeśli zmagasz się z nietolerancjami, alergiami pokarmowymi lub cierpisz na choroby dietozależne (takie jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze), swój jadłospis powinieneś skonsultować z lekarzem i/lub dietetykiem.
Sposób nr 3 – aplikacja mobilna
Ostatni sposób to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na samodzielne układanie jadłospisu. Wystarczy pobrać na telefon aplikację mobilną, która zrobi to za Ciebie! Dobre (ale często płatne) aplikacje zawierają mnóstwo udogodnień: gotowe jadłospisy i listy zakupów, różnorodne przepisy, miary kuchenne, liczniki kalorii, kalkulatory BMI, a nawet skanery etykiet, dzięki którym sprawdzisz, czy wybrany przez Ciebie produkt jest zdrowy. Niektóre mobilne programy dietetyczne bazują na sztucznej inteligencji. Dużą zaletą jadłospisu w telefonie jest to, że masz go zawsze pod ręką. Poza tym aplikacja dietetyczna pełni funkcje Twojego prywatnego dietetyka i trenera personalnego w jednym. Dzięki niej pamiętasz o regularnych posiłkach, dbasz o odpowiednie nawodnienie i wiesz, kiedy trzeba zwiększyć aktywność fizyczną.