Patera na ciasto to element zastawy stołowej, który można znaleźć praktycznie w każdym domu. Szklane, kamienne, kolorowe – wybór modeli jest naprawdę duży. Ciasto ułożone na tego typu „konstrukcji” zawsze prezentuje się dobrze, a fakt, że patera jest nieco wyższa niż reszta zastawy sprawia, że smakołyki są ładnie wyeksponowane. Zobacz popularne patery i wybierz taką, która najlepiej wpisze się w Twoje oczekiwania.
Moda wraca – szklane patery
Gdy sięgamy pamięcią do dzieciństwa to patera kojarzy nam się z masywnym szklanym czy kryształowym przedmiotem. W domach naszych dziadków czy rodziców to właśnie one królowały na stołach. Moda jednak powraca, a szklane patery są obecnie jednymi z najczęściej wybieranych. Jedne są bardziej przezroczyste, inne wręcz półmatowe i bogato zdobione – wszystkie są jednak na tyle uniwersalne, że będę pasowały do każdej zastawy stołowej.
Piękne patery ceramiczne i porcelanowe
Elementem zastawy stołowej są także patery ceramiczne lub porcelanowe zazwyczaj utrzymane w kolorze białym. Są one niezwykle eleganckie, ale przy tym uniwersalne. Doskonale sprawdzają się zarówno podczas codziennych posiłków, jak i w czasie uroczystych świątecznych spotkań rodzinnych. Są jedno-, dwu-, a nawet trzypiętrowe.
Zwykła czy piętrowa?
Szukając patery, warto wziąć pod uwagę te, które są dwu lub trzypiętrowe. Świetnie nadają się do ułożenia na nich różnorodnych wypieków. Te najmniejsze ciasteczka czy babeczki powinny znaleźć się na samej górze, a te większe na dolnych piętrach. Można je łatwo złożyć, co sprawia, że nie zajmują dużo miejsca w kuchennych szafkach.
Jeśli planujesz kinderbal i zależy Ci na określonej kolorystyce, która jest motywem przewodnim, możesz wybrać patery kartonowe. Wybór motywów jest ogromny, jednak pamiętaj, że zazwyczaj jest to zakup jednorazowy.
Znajdź styl, który Ci odpowiada
Kiedyś kupowało się całe komplety zastawy, tak żeby wszystkie elementy były zachowane w tej samej stylistyce. Dziś przyjmuje się zasadę – ładne jest to, co się komuś podoba. Jeśli podoba Ci się czerwona czy czarna patera, to zdecyduj się właśnie na taką. Jasne wypieki będą na nich się świetnie prezentować.
Możesz postawić też na bardziej fantazyjne kolory i kształty, bo przecież patera nie musi być okrągła. Można ją całą przed wyłożeniem wypieków obsypać cukrem pudrem czy drobno zmielonymi migdałami. Żeby wypieki nie obsychały warto wybrać paterę z szklaną przykrywką. Zwłaszcza, jeśli umieścisz na niej kruche ciasteczka czy małe rogaliki.
Patera inna niż wszystkie
Nawet zwykła tortownica może stanowić dobrą podstawkę pod ciasto. Zwłaszcza, jeśli mamy obawy przed jego przekładaniem i zależy nam na położeniu tortu czy ciasta w całości na stole. Większość tortownic ma odpinany bok, a po jego usunięciu zostaje tylko podstawa. Wystarczy umieścić ją na dekoracyjnej podstawce (może plastrze drewna?) i piękny efekt gwarantowany.