To symbol włoskiej kuchni i kultury. Włosi twierdzą, że jest analogią życia, ponieważ jest długi i pełen możliwości. Przekonaj się, że makaron spaghetti to nie tylko duet nitek i pomidorowego sosu, ale doskonała baza to tworzenia wielu dań, które podbiją Twoje kubki smakowe.
Ma charakterystyczną, długą i cienką formę wstążki. Tradycyjny wyrób uzyskuje się z jaj, wody oraz wysokiej jakości semoliny, pochodzącej z pszenicy durum, preferowanej ze względu na wysoką zawartość białka glutenowego. Taki składnik pozwala na utrzymanie odpowiedniej sprężystości i konsystencji nitek podczas gotowania.
Żeby uzyskać typowo włoską wersję dania o wysokich walorach smakowych, postaw na makaron spaghetti bio 500 g, który przeniesie Cię mentalnie do słonecznej Italii pełnej aromatów i kulinarnych doznań. Makaron spaghetti po ugotowaniu ma neutralny smak, co czyni go idealnym nośnikiem dla różnych sosów i dodatków.
1. Makaron spaghetti + pomidory + bazylia
Ugotuj 350 g makaronu spaghetti według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Na oliwie z oliwek podsmaż 2 ząbki posiekanego czosnku i dodaj do niego skrojone 4 pomidory średniej wielkości. Mieszaj przez 10 minut, aż warzywa zmiękną i rozpadną się, tworząc sos. Dopraw solą i pieprzem, łącząc również z ugotowanym makaronem spaghetti. Potrawę udekoruj świeżymi listkami bazylii i startym parmezanem.
2. Spaghetti Carbonara
Ugotuj 350 g makaronu spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
Na patelni podsmaż 150 g wędzonego boczku, aż stanie się chrupiący. Dodaj do niego posiekany ząbek czosnku i smaż jeszcze przez około minutę. W osobnej misce roztrzep 4 jajka i wymieszaj z 1 szklanką startego parmezanu. Do boczku dodaj ugotowane spaghetti i zdejmij patelnię z ognia. Teraz wlej mieszankę jajeczno-parmezanową i mieszaj, żeby jajka nie zastygły w jednym miejscu. Makaron pokryje się sosem, ale nie powinien być zbyt płynny. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.
3. Makaron spaghetti z pesto
To szybkie i proste danie. Do 350 g ugotowanego makaronu spaghetti dodaj kilka łyżek ulubionego pesto ze słoika (czerwone lub zielone). Posyp ¼ szklanki startego parmezanu i gotowe! Teraz danie możesz posypać niewielką garścią orzeszków pinii i przybrać liśćmi zielonej bazylii. Alternatywnie możesz zastosować posiekane orzechy włoskie, a pesto zrobić samemu. Tak przyrządzony makaron spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu, na ciepło. Opcjonalnie dla orzeźwienia możesz przygotować kieliszek lekkiego, białego wina lub wodę z cytryną.
4. Spaghetti Bolonese
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek. Dodaj do niej posiekaną główkę cebuli i smaż, aż zmięknie, a gdy będzie gotowa, dołóż 2 ząbki posiekanego czosnku. Smaż przez kolejne 30 sekund. Teraz czas na mięso! Do podsmażonych warzyw dołóż 400 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny i podczas obróbki mieszaj tak długo, aż się zarumieni. Teraz wrzuć do garnka pokrojone pomidory z puszki (400 g) i dopraw wedle uznania. Możesz wybrać oregano, bazylię, miętę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, doprowadzając zawartość garnka do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj 350 g ugotowanego makaronu spaghetti i dokładnie wymieszaj. Danie podawaj natychmiast, posypane startym parmezanem lub serkiem ricotta.
Makaron spaghetti możesz łączyć także z krewetkami albo serwować na słodko z dodatkiem miodu, cynamonu i owoców. Włosi jednak używają spaghetti wyłącznie do dań wytrawnych. Słodkie odstępstwa mogą potraktować jako profanację tego ważnego w ich kuchni produktu.