Chociaż Chiny leżą daleko, tamtejsza kuchnia podbiła kubki smakowe Polaków. Popularnością cieszą się restauracje serwujące takie potrawy. W sklepach znajdziemy zaś mnóstwo produktów do samodzielnego przygotowania potraw rodem z Chin. Co je wyróżnia? Dania kuchni chińskiej charakteryzują się charakterystycznym, często dość orientalnym smakiem. Są też bardzo aromatyczne. Nie brakuje w nich przypraw, warzyw, mięs lub ryb i owoców morza. To dania pożywne, smaczne, a często też zdrowe. Absolutnym hitem stał się zaś kurczak po chińsku. Poznaj przepis na to danie i przygotuj je samodzielnie w domu. Raz przygotowane, prawdopodobnie zagości na Twoim stole na dłużej.
Popularny klasyk kuchni chińskiej
Dlaczego kurczak po chińsku tak bardzo podbił serca Polaków? Bo jest pyszny! Poza tym, to danie szybkie w przygotowaniu i zdrowe. Idealnie sprawdzi się na obiad. Co ważne, nie potrzeba też wyszukanych składników, aby cieszyć się Chinami na talerzu. To one często odstraszają od gotowania orientalnych potraw w domu. Niektóre składniki są trudno dostępne, co utrudnia przygotowanie. Na szczęście do kurczaka po chińsku potrzebujemy tylko mięsa, warzyw i ryżu. Nie bez znaczenia są też odpowiednie przyprawy. Przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy – to one nadadzą odpowiedni smak.
Przepis na smacznego kurczaka po chińsku
Oczywiście przepisów i inspiracji na takie danie znajdziemy wiele. Zapewne po kilku próbach sami stwierdzimy, jaka wersja i proporcje składników najbardziej nam pasują. Kuchnia to w końcu zabawa smakiem, kreatywność i próbowanie nowych rzeczy. Aby przygotować pysznego kurczaka po chińsku, potrzebujemy:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2-3 woreczki ulubionego ryżu,
- chińska mieszanka warzywna,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka imbiru świeżego lub przyprawy,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- papryka słodka (według uznania),
- pieprz,
- przyprawa do kurczaka,
- olej.
Przygotowanie:
- Gotujemy ryż. W międzyczasie na patelni lub worku smażymy cebulę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy pieprzem, przyprawą do kurczaka, papryką słodką i sosem sojowym. Składniki te smażymy do uzyskania złotego koloru.
- Następnie dodajemy warzywa (nie trzeba ich rozmrażać) oraz imbir.
- Smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut, do zmięknięcia warzyw.
- Dodajemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy.
- Danie gotowe. Smacznego!
Zamienniki
To przepis uniwersalny, który łatwo modyfikować pod różne gusta. Zamiast ryżu możemy dodać makaron. Kurczaka zastąpi indyk, krewetki, łosoś, tofu. Dobór warzyw to również kwestia indywidualna. Możemy dodać te, które aktualnie mamy w lodówce. Fanom ostrzejszych smaków proponujemy polanie dania sosem chilli lub dodanie odrobiny ostrej papryki.
W domu czy w barze?
Wybór należy oczywiście do Ciebie. Każdy lubi czasem zjeść jedzenie na mieście lub coś zamówić. Chińszczyzna to wyjątkowo popularny sposób na szybkie danie. Warto jednak przygotować je w domu. Mamy wtedy pewność, że wiemy co jemy. Takie danie jest więc zdrowsze, tańsze oraz dostosowane do naszych upodobań.