Wino od wieków towarzyszy nam w różnorodnych celebracjach, posiłkach i spotkaniach towarzyskich. Jego bogaty smak i aromatyczne niuanse sprawiają, że stanowi doskonałe uzupełnienie do różnorodnych potraw. Wino przy potrawach to coraz częściej spotykany dodatek w domach. Wiele osób stara się zaprezentować gościom lub bliskim potrawę ze świetnie dobranym alkoholem, jednak jak to zrobić?
Odpowiednie wino do dania
Niezależnie od tego, czy jesteś znawcą win, czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z tym trunkiem, z pewnością zastanawiasz się, jakie wino wybrać, aby idealnie współgrało z danym daniem. Wybór odpowiedniego wina do potrawy może znacząco podnieść doznania smakowe, dlatego warto poznać kilka podstawowych zasad i wskazówek, które pomogą Ci dokonać trafnego wyboru.
Białe wino
Białe wino jest idealnym dodatkiem do wielu dań, jednak należy pamiętać, że w butelkach zamknięte są jego różne rodzaje. Aby trafić z odpowiednim smakiem, białe wino podajemy:
- do drobiu, owoców morza i dziczyzny, gdy jest wytrawne
- do białego mięsa i przystawek na zimno, gdy jest półwytrawne
- do ryb gotowanych, gdy jest półsłodkie
- do owoców i dań pikantnych, gdy jest słodkie.
Czerwone wino
Czerwone wino to trunek, który odnajdzie się na przyjęciach, imprezach czy wspólnych spotkaniach. Jest to także świetny dodatek do potraw takich jak:
- pieczona dziczyzna i kaczka, gdy wino jest wytrawne
- czerwone i grillowane mięso wieprzowe, gdy wino jest półwytrawne
- lody i ciasta, gdy wino jest półsłodkie
- różnorodne desery, gdy wino jest słodkie.
Różowe wino
Wino różowe jest najbezpieczniejszym wyborem. Smak różowego wina współgra z wieloma daniami i odpowiada większości osób. Gdy nie wiesz jakie wino wybrać lub twój stół pełen jest różnych potraw – postaw na różowe wino. Jeśli zależy ci na odpowiednim dobraniu, wielu koneserów uważa, że:
- lekkie, wytrawne wino różowe idealnie współgra z sałatkami, makaronami i owocami morza
- półwytrawne wino różowe pasuje do lekkich deserów
- ciężkie i pełne smaku różowe wina będą znakomitym dodatkiem do dań grillowanych.
Jak podawać wino?
Zastanawiasz się jak podawać wino? Podczas podawania wina, bardzo ważna jest jego temperatura. To w jaki sposób podamy wino może zmienić jego smak i postrzeganie. Oto instrukcja, w jaki sposób należy podawać wybrane wina:
lekkie wino czerwone: 13°C
średniej budowy wino czerwone: 14°C-17°C
pełne, złożone wino czerwone: 18°C
lekkie i średnio zbudowane wino białe: 7°C-10°C
słodkie wino białe: 6°C
pełne wino białe: 10°C-13°C
wino różowe: 10°C-12°C