• Strona główna
  • Dom i ogród
  • Technologia
  • Jedzenie
  • Zdrowie i uroda
  • Dziecko
  • Pozostałe
    • Motoryzacja
    • Biznes
    • Rozwiązania
  • DIY
Najnowsze artykuły

Hydroizolacja i polimoczniki – nowoczesna ochrona konstrukcji na lata

03/07/2025

Jak działają sprężarki śrubowe olejowe i dlaczego są niezastąpione w przemyśle?

01/07/2025

Zapalenie stawu biodrowego u osób starszych – jak sobie radzić?

30/06/2025

Niedobór magnezu – objawy i sposoby zapobiegania

30/06/2025

Dlaczego drukarki etykiet są niezbędne w nowoczesnym biznesie?

25/06/2025
  • O nas
  • Polityka Prywatności
  • Kontakt / Redakcja
Jak to RobićJak to Robić
  • Strona główna
  • Dom i ogród
  • Technologia
  • Jedzenie
  • Zdrowie i uroda
  • Dziecko
  • Pozostałe
    • Motoryzacja
    • Biznes
    • Rozwiązania
  • DIY
Jak to RobićJak to Robić
Strona główna»Jedzenie»Makaron spaghetti – z czym go połączyć, by stać się mistrzem włoskiej kuchni?

Makaron spaghetti – z czym go połączyć, by stać się mistrzem włoskiej kuchni?

Jedzenie Przez Krystian12/05/2023Brak komentarzy
iStock 585769692

To symbol włoskiej kuchni i kultury. Włosi twierdzą, że jest analogią życia, ponieważ jest długi i pełen możliwości. Przekonaj się, że makaron spaghetti to nie tylko duet nitek i pomidorowego sosu, ale doskonała baza to tworzenia wielu dań, które podbiją Twoje kubki smakowe.

Ma charakterystyczną, długą i cienką formę wstążki. Tradycyjny wyrób uzyskuje się z jaj, wody oraz wysokiej jakości semoliny, pochodzącej z pszenicy durum, preferowanej ze względu na wysoką zawartość białka glutenowego. Taki składnik pozwala na utrzymanie odpowiedniej sprężystości i konsystencji nitek podczas gotowania.

Żeby uzyskać typowo włoską wersję dania o wysokich walorach smakowych, postaw na makaron spaghetti bio 500 g, który przeniesie Cię mentalnie do słonecznej Italii pełnej aromatów i kulinarnych doznań. Makaron spaghetti po ugotowaniu ma neutralny smak, co czyni go idealnym nośnikiem dla różnych sosów i dodatków.

1.      Makaron spaghetti + pomidory + bazylia

Ugotuj 350 g makaronu spaghetti według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Na oliwie z oliwek podsmaż 2 ząbki posiekanego czosnku i dodaj do niego skrojone 4 pomidory średniej wielkości. Mieszaj przez 10 minut, aż warzywa zmiękną i rozpadną się, tworząc sos. Dopraw solą i pieprzem, łącząc również z ugotowanym makaronem spaghetti. Potrawę udekoruj świeżymi listkami bazylii i startym parmezanem.

2.      Spaghetti Carbonara

Ugotuj 350 g makaronu spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

Na patelni podsmaż 150 g wędzonego boczku, aż stanie się chrupiący. Dodaj do niego posiekany ząbek czosnku i smaż jeszcze przez około minutę. W osobnej misce roztrzep 4 jajka i wymieszaj z 1 szklanką startego parmezanu. Do boczku dodaj ugotowane spaghetti i zdejmij patelnię z ognia. Teraz wlej mieszankę jajeczno-parmezanową i mieszaj, żeby jajka nie zastygły w jednym miejscu. Makaron pokryje się sosem, ale nie powinien być zbyt płynny. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.

3.      Makaron spaghetti z pesto

To szybkie i proste danie. Do 350 g ugotowanego makaronu spaghetti dodaj kilka łyżek ulubionego pesto ze słoika (czerwone lub zielone). Posyp ¼ szklanki startego parmezanu i gotowe! Teraz danie możesz posypać niewielką garścią orzeszków pinii i przybrać liśćmi zielonej bazylii. Alternatywnie możesz zastosować posiekane orzechy włoskie, a pesto zrobić samemu. Tak przyrządzony makaron spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu, na ciepło. Opcjonalnie dla orzeźwienia możesz przygotować kieliszek lekkiego, białego wina lub wodę z cytryną.

4.      Spaghetti Bolonese

W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek. Dodaj do niej posiekaną główkę cebuli i smaż, aż zmięknie, a gdy będzie gotowa, dołóż 2 ząbki posiekanego czosnku. Smaż przez kolejne 30 sekund. Teraz czas na mięso! Do podsmażonych warzyw dołóż 400 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny i podczas obróbki mieszaj tak długo, aż się zarumieni. Teraz wrzuć do garnka pokrojone pomidory z puszki (400 g) i dopraw wedle uznania. Możesz wybrać oregano, bazylię, miętę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, doprowadzając zawartość garnka do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj 350 g ugotowanego makaronu spaghetti i dokładnie wymieszaj. Danie podawaj natychmiast, posypane startym parmezanem lub serkiem ricotta.

Makaron spaghetti możesz łączyć także z krewetkami albo serwować na słodko z dodatkiem miodu, cynamonu i owoców. Włosi jednak używają spaghetti wyłącznie do dań wytrawnych. Słodkie odstępstwa mogą potraktować jako profanację tego ważnego w ich kuchni produktu.

Poprzedni artykułOptymalne przechowywanie – czy znasz sekret lodówek gastronomicznych?
Następny artykuł Jak wybrać idealną fototapetę dla dziewczynki?
Krystian

Powiązane Artykuły

Jedzenie

Dziczyzna i Schab Dojrzewający – polędwica łososiowa Barona wyjątkowy duet dla smakoszy

18/06/2025
Jedzenie

Dieta nawilżająca skórę – co jeść, aby zwalczyć suchość skóry?

13/05/2025
Jedzenie

Płatki czekoladowe do ciast: 5 kreatywnych sposobów na ich wykorzystanie w kuchni

26/03/2025

Zostaw odpowiedź Cancel Reply

Ostatnie komentarze
  • Nika - Trendy w manicure na lato 2024 – co będzie na topie?
  • Monika - Jak zrobić efektowne selfie? Ty również możesz mieć ładne zdjęcia na Instagramie
  • Tatiana - Skuteczne sposoby na efektywne wstawanie wcześnie rano
  • Lolek - Odkryj moc olejku z oregano – jego właściwości, zastosowania i przeciwwskazania
  • Alicja - Odkryj potencjał kwasu hialuronowego: Jak wykorzystać go w pielęgnacji skóry?
Najnowsze artykuły

Hydroizolacja i polimoczniki – nowoczesna ochrona konstrukcji na lata

03/07/20250 Odsłon

Jak działają sprężarki śrubowe olejowe i dlaczego są niezastąpione w przemyśle?

01/07/20250 Odsłon

Zapalenie stawu biodrowego u osób starszych – jak sobie radzić?

30/06/202510 Odsłon

Niedobór magnezu – objawy i sposoby zapobiegania

30/06/20250 Odsłon

Dlaczego drukarki etykiet są niezbędne w nowoczesnym biznesie?

25/06/20250 Odsłon
Kategorie
  • Biznes (76)
  • DIY (26)
  • Dom i ogród (209)
  • Dziecko (44)
  • Jedzenie (61)
  • Moda (62)
  • Motoryzacja (23)
  • Pozostałe (94)
  • Rozwiązania (33)
  • Styl życia (30)
  • Technologia (51)
  • Zdrowie i uroda (126)
Warto zobaczyć

Mięta długolistna do ogrodu i na balkon – co warto wiedzieć o tej roślinie?

15/10/2023120 Odsłon

Diagnoza autyzmu w Krakowie – zrozumienie i wsparcie dla całej rodziny

19/03/20250 Odsłon

Jak przygotować poczęstunek na imprezę? Pomysły na przekąski

01/08/2023110 Odsłon

Mikrocement w łazience – czy to dobre rozwiązanie?

28/09/2023260 Odsłon
Rozwiązania i DIY

Dlaczego formy silikonowe są niezastąpione w scrapbookingu?

15/05/2025

Eleganckie butelki szklane od Kadax – idealne do domowych trunków

21/02/2025

Odszkodowania za represje komunistyczne – kto może ubiegać się o rekompensatę?

24/07/2024

Projektowanie wnętrz: Sztuka tworzenia idealnych przestrzeni

17/06/2024
Kategorie
  • Biznes (76)
  • DIY (26)
  • Dom i ogród (209)
  • Dziecko (44)
  • Jedzenie (61)
  • Moda (62)
  • Motoryzacja (23)
  • Pozostałe (94)
  • Rozwiązania (33)
  • Styl życia (30)
  • Technologia (51)
  • Zdrowie i uroda (126)
  • Strona główna
  • O nas
  • Polityka Prywatności
  • Kontakt / Redakcja
© 2025 JakToRobic.pl.

Wpisz powyżej i naciśnij Enter, aby wyszukać. Naciśnij klawisz Esc, aby anulować.