W ostatnich latach gotowanie na parze stało się alternatywą dla smażenia czy pieczenia. Takie sposób przygotowywania dań sprawia, że są one zdrowe i zachowują wszystkie potrzebne witaminy. Piekarnik parowy to urządzenie, jakie warto mieć w swojej kuchni.
Piekarnik parowy – o czym warto wiedzieć
Piekarniki z funkcją pary umożliwiają gotowanie na parze. Dają możliwość przygotowania wielu potraw, które będą nie tylko zdrowe, ale także niezwykle smaczne. Takie gotowanie jest także wygodne dla nas samych. Tego typu nowoczesne piekarniki dają nową jakość dla tradycyjnego pieczenia, a czas przygotowania nie jest dłuższy.
Para pomaga w idealnym przygotowaniu mięsa, ogranicza utratę wilgotności, więc mięso jest idealnie soczyste. Para pozwala również na przygotowanie wyrobów z ciasta francuskiego, dzięki niej ciasto dobrze się rozwarstwia, nie kruszy się i jest odpowiednio wyrośnięte.
Warto wiedzieć, że piekarniki parowe dają możliwość blanszowania żywności, taki sposób nie wpływa na zmniejszenie zawartości witamin, nie zmienia smaku i nie traci naturalnego koloru. Blanszować można nie tylko owoce i warzywa, ale też mięso oraz ryby. Ta metoda może być pomocna podczas mrożenia bądź wekowania produktów.
Czy ten rodzaj piekarnika jest urządzeniem wielofunkcyjnym?
Piekarnik z funkcją pary wbrew pozorom to znaczenie więcej niż tylko sprzęt do gotowania na parze. Z jego pomocą możemy przyrządzić naprawdę wiele dań. Poza tym, że można w nim piec jak w zwykłym piekarniku, gotować z użyciem pary to jeszcze można też połączyć gotowanie i pieczenie wraz z parą. Większość modeli pozwala na grillowanie, gotowanie czy pieczenie.
Taki piekarnik ma też funkcje dodatkowe. Do takich funkcji można zaliczyć rozmrażanie. Piekarnik pozwala na szybkie rozmrażanie mięsa, ryb czy pieczywa. Kolejną z opcji, jaką posiada piekarnik parowy jest grzanie dolne. Ta funkcja dobrze sprawdza się do przygotowywania potraw zanurzonych w wodzie, pozwala też na zarumienienie spodu potraw przed końcem pieczenia, ta funkcja świetnie sprawdza się do utrzymywania dań w cieple. Grzanie górne/dolne jest to klasyczny sposób na przygotowywanie dań z końcowym opiekanieniem. Jest jeszcze funkcja termoobieg, pozwala ona na szybkie pieczenie na wszystkich poziomach w tym samym czasie. Jednak zaletą jest, że nie mieszają się wtedy zapachy. Atutem takiego piekarnika jest także czyszczenie parowe oraz sterowanie dotykowe.
Piekarniki parowe – jak wybrać odpowiedni model?
Obecnie w sklepach do wyboru jest dużo takich urządzeń. Warto rozważyć ofertę piekarników firmy Elektrolux, która jest naprawdę szeroka. Przeważnie takie piekarniki można spotkać w wersji do zabudowy. Sprzęt będzie idealny do montażu pod blatem, na ścianie bądź w kolumnie. Taki piekarnik można umieścić wyżej, dzięki czemu podczas pracy nie będzie trzeba się schylać.
Podczas zakupów warto skupić się na kilku kwestiach: ilości programów- najlepsze z piekarników mają ich nawet blisko 60. Nowoczesne piekarniki posiadają wiele potrzebnych funkcji, kolejną z nich jest możliwość zabezpieczenia sprzętu przed najmłodszymi. Nie bez znaczenia jest pojemność. Posiadając sporą rodzinę, warto zdecydować się na model, który spełni nasze oczekiwania. Szeroki zakres temperatur daje szanse na wybranie optymalnej dla naszej potrawy. Sprawi również, że będziemy mogli przygotować najdelikatniejsze mięsa oraz ryby.
Dlaczego warto zastąpić smażenie gotowaniem na parze?
Smażenie to sposób obróbki, który wybiera sporo osób. Choć cieszy się on sporym powodzeniem, nie jest korzystny dla zdrowia. Tłuszcze, które konieczne są do przyrządzenia mięsa, ryb czy warzyw sprzyjają przybieraniu na wadze i w dłuższym okresie mogą negatywnie odbić się na zdrowiu. Dlatego warto zastąpić smażenie innym sposobem obróbki. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowywanie potraw z użyciem gorącej pary. Taka obróbka pozwala również na zachowanie większej ilości składników odżywczych w potrawie. Jedzenie nie traci również koloru ani tekstury. Dzięki czemu na talerzu wygląda apetycznie.
Zdrowe odżywianie
Wiele osób myśli, że zdrowe odżywianie jest nudne, jednak nie jest to prawda. Wbrew pozorom zdrowa żywność jest naprawdę smaczna. Dodatkowo produkty pochodzenia odzwierzęcego nie wpływają tak niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu. W mięsie znajduje się wiele mikro oraz makro składników, które dobrze wpływają na pracę całego organizmu. Najlepiej jest wybierać chude mięso, do tego dobrze jest jeść duże ilości warzyw. Taki posiłek z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.
Dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie czerwonego mięsa oraz wyrobów wysoko przetworzonych. Dobrze, gdy takich produktów nie jest zbyt wiele w naszych potrawach.
Żeby zdrowo się odżywiać nie trzeba przechodzić na dietę wegetariańską, jednak warto do swojej diety włączyć więcej warzyw i owoców. To na pewno zaprocentuje nam w przyszłości. Można nimi całkowicie zastąpić pewne pozycje z jadłospisu. Na przykład warto jeść więcej warzyw, a mniej słodyczy i przekąsek. Owoce znakomicie smakują z jogurtem naturalnym, taki wybór jest świetną alternatywą dla słodyczy.