Kwaśne mleko to składnik, który możesz wykorzystać w wielu deserach i wypiekach. Można je zsiadać lub zagęszczać kwasem, wodą lub słodzonym mlekiem skondensowanym. W swoich przepisach możesz również zastąpić mleko pełne lub ciężką śmietanę. Świeżo wyciśnięty sok z cytryny daje najbardziej autentyczny smak kwaśnego mleka.
W międzyczasie możesz użyć zamiennika octu. Zamiast octu możesz użyć pół łyżki stołowej kremu winnego, który jest suchym kwasem. Wymieszaj je razem i pozostaw na kilka minut. Powstałe kwaśne mleko powinno wyglądać jak galaretka. Pamiętaj, aby spożyć je w ciągu dwóch dni.
Kwaśne mleko można zrobić z prostych składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni. Sok z cytryny i ocet to dwa z najbardziej powszechnych. Sok z cytryny to najpopularniejszy przepis na kwaśne mleko. Ale możesz również użyć białego octu. Aby stworzyć kwaśne mleko, wystarczy połączyć jedną łyżkę stołową soku z cytryny lub octu z filiżanką mleka. Następnie pozwól mu usiąść na co najmniej dziesięć minut.
Kwaśne mleko to rodzaj sfermentowanego produktu mlecznego. Proces zakwaszania mleka powoduje, że ma ono kwaśny smak. Bakterie znajdujące się w mleku zjadają zawartą w nim laktozę, wytwarzając kwas mlekowy. Kwaśne mleko może być używane w wielu przepisach na wypieki jako substytut maślanki. Jest ono również podobne do jogurtu, innego rodzaju sfermentowanego produktu mlecznego.
Aby zrobić kwaśne mleko, wystarczy wymieszać jedną łyżkę (15 mL) soku z cytryny lub octu z jedną filiżanką (250 mL) mleka. Pozostaw na co najmniej pięć minut, a smak stanie się kwaśny. Jeśli nie masz soku z cytryny lub octu, możesz również użyć mleka nie-mlecznego, aby zrobić kwaśne mleko.
Kiedy mleko jest zepsute, ma nieprzyjemny zapach i wygląda na stałe. Chociaż ma kwaśny zapach, nadal jest bezpieczne do spożycia. Należy jednak unikać gotowania z nim, ponieważ zawiera bakterie, które są szkodliwe dla zdrowia. Nawet jeśli przypadkowo spożyjesz kwaśne mleko, pamiętaj, aby spożyć je w ciągu tygodnia od daty ważności.
Weganin może również zrobić wegańską maślankę w domu. Wystarczy wziąć jedną filiżankę mleka roślinnego i dodać kilka kropel soku z cytryny lub octu. Możesz następnie użyć go w każdym przepisie, który wzywa do maślanki. Możesz również skalować przepis w górę lub w dół w oparciu o ilość, której potrzebujesz.