Być może zastanawiasz się, jak zrobić kozi ser. Ser ten ma wiele zastosowań, w tym jako dodatek do chleba i dodaje subtelny smak do mięsa. Po zrobieniu możesz go przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Możesz go również przechowywać w szczelnym pojemniku do 6 miesięcy. Ser ten wspaniale smakuje podany z krakersami i chrupiącym pieczywem.
Gdy ser już zastygnie, możesz doprawić go świeżymi ziołami. Dobrym wyborem jest koperek, ale możesz też użyć suszonych ziół. Możesz też dodać do niego posiekane orzechy (surowe lub tostowe). Aby uzyskać wyjątkowy smak, skrop go miodem lub cynamonem. Możesz również dodać więcej smaku swojemu koziemu serowi, zanurzając go w różnych smakach.
Innym wspaniałym zastosowaniem koziego sera jest przekąska. Jest świetny z krakersami i warzywami. Możesz nawet zrobić dip z koziego sera z serkiem śmietankowym, parmezanem i oliwą z oliwek. Możesz rozbić kłody w robocie kuchennym i mieszać przez 30 sekund. Następnie przełóż masę do naczynia żaroodpornego i wygładź ją łyżką. Posmaruj powierzchnię około pół łyżeczki oliwy z oliwek. Piec przez około 16 do 18 minut. Podawaj z krakersami lub świeżymi owocami.
Jeśli chodzi o smak, możesz stworzyć słodkie i pikantne sery w zależności od kultury użytej do produkcji sera. Na przykład kefir mleczny, który jest podobny do jogurtu, może być wykonany z mleka koziego. Łagodniejszy ser kozi można zrobić bez użycia kultury. Jest to świetna opcja do robienia serów dla swojej rodziny.
Podczas robienia koziego sera, mleko należy podgrzać do około 86 stopni F. Następnie należy pozwolić mu naturalnie ostygnąć przez 10 godzin. Po tym czasie można odcedzić ser w durszlaku wyłożonym szmatką do serów. Robiąc kozi ser, należy używać świeżego koziego mleka. Jeśli to możliwe, kupuj ekologiczne mleko kozie. Możesz również użyć ultra-pasteryzowanego mleka koziego, ale nie jest to zalecane.
Przed odcedzeniem sera należy namoczyć muślin w wodzie źródlanej. Następnie należy odcisnąć nadmiar serwatki. Jeśli chcesz, możesz też dodać do sera trochę ziół. Po zrobieniu sera należy go przechowywać w lodówce. Ser powinien być gęsty i nadawać się do smarowania.
W zależności od ilości posiadanego mleka, możesz użyć pełnego mleka koziego lub kombinacji mleka koziego i hodowanej maślanki. Gdy mieszanka koziego mleka osiągnie 185 stopniF, rozdzieli się na skrzepy i serwatkę. Jeśli używasz mniejszego durszlaka, może być konieczne wlewanie koziego mleka partiami. Gdy mieszanina ostygnie, przeciągnij czystą ściereczkę przez uchwyty durszlaka, tworząc worek. Możesz również użyć klipsów, aby przytrzymać ściereczkę w miejscu.
Alternatywnie można kupić gotowe zestawy, które zawierają cały sprzęt i składniki do wykonania koziego sera. Jest on łatwy w wykonaniu i pyszny, a jego przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę. Możesz zrobić aromatyzowany kozi ser, dodając do niego zioła lub przyprawy.