• Strona główna
  • Dom i ogród
  • Technologia
  • Jedzenie
  • Zdrowie i uroda
  • Dziecko
  • Lista tematów
    • DIY
    • Rozwiązania
  • Pozostałe
    • Motoryzacja
    • Biznes
Najnowsze artykuły

Balkon w powodzi kolorów. Zrób z niego w tym roku kwitnącą oazę

Jak działa analizator składu ciała – przegląd funkcji, korzyści i porad dotyczących wyboru i interpretacji wyników

Jak zrobić wygodne zakupy online? Przewodnik po aplikacji InPost Fresh

Odkryj moc olejku z oregano – jego właściwości, zastosowania i przeciwwskazania

Jak radzić sobie z drobnymi awariami w domu?

  • Polityka Prywatności
  • Kontakt / Redakcja
Jak to RobićJak to Robić
  • Strona główna
  • Dom i ogród
  • Technologia
  • Jedzenie
  • Zdrowie i uroda
  • Dziecko
  • Lista tematów
    • DIY
    • Rozwiązania
  • Pozostałe
    • Motoryzacja
    • Biznes
Jak to RobićJak to Robić
Strona główna»DIY»Jak zrobić kleik ryżowy dla dzieci

Jak zrobić kleik ryżowy dla dzieci

DIY Dziecko Jedzenie Przez KrystianBrak komentarzy
Jak zrobić kleik ryżowy dla dzieci

Jeśli chcesz zrobić kleik ryżowy dla dzieci, musisz wiedzieć kilka ważnych rzeczy. Po pierwsze, ilość wody, której użyjesz, określi konsystencję gotowego dania. Jeśli użyjesz zbyt mało wody, ryż nie będzie miał konsystencji budyniu. Jeśli potrzebujesz gęstszej konsystencji, dodaj więcej wody. Następnie często mieszaj, aby ryż się rozpadł. Możesz również dodać odrobinę bulionu, aby dodać smaku. Najlepiej sprawdzi się niskosodowy bulion.

Kantońskie congee

Ryżowe congee jest częścią posiłku dim sum. Podobnie jak hiszpańskie tapas, dim sum to wybór dań gotowanych na parze i smażonych w głębokim tłuszczu, które są popularne w Kantonie. Te małe dania są często spożywane jako popołudniowa herbata lub brunch. Najlepsze przykłady można znaleźć w eleganckich, nowoczesnych restauracjach w Hongkongu.

Aby przygotować kantońskie congee, dokładnie opłucz ryż. Umieścić go w garnku z niskosodowym bulionem z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, dodać ryż, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia po 20-30 minutach. Kiedy ryż będzie miękki, dodaj kurczaka i paski imbiru. Dodać sól i czarny pieprz. Gotować, aż congee osiągnie pożądaną konsystencję.

Kantońskie congee jest daniem narodowym

Kantońskie congee jest zasadniczo kaszką ryżową z mięsem lub warzywami i jest ważną częścią kultury chińskiej. Jest ono również popularne w innych częściach Azji. Na przykład w Indonezji congee nazywa się bubur manado. Podaje się je z cytryną i liśćmi bazylii. W Laosie congee znane jest jako khao piak. Jest zrobione z ryżu i bulionu z kurczaka, a czasami zawiera kurczaka. Jest często spożywane na śniadanie, zwłaszcza w zimnych porach roku.

Congee różni się znacznie w całych Chinach, a wersja kantońska znana jest z gładkiej, białej konsystencji. Jest to danie, które wymaga dużej staranności w przygotowaniu i doprawianiu. Tradycyjnie przygotowuje się ją w dużym glinianym garnku. W przeciwieństwie do zachodniego congee, kantońskie congee jest wykonane z większą ilością wody i gotuje się przez dłuższy czas. Różni się również teksturą i smakiem. Niektóre są wodniste i gęste, podczas gdy inne przypominają owsiankę.

Kantońskie congee to kaszka ryżowa

Kantońskie congee jest robione przy użyciu różnych rodzajów ryżu i różnych ilości wody. Jeden z popularnych przepisów wykorzystuje krótkoziarnisty biały ryż i 12 razy więcej wody niż ryżu. Ryż powinien być gotowany do momentu, aż będzie prawie rozpuszczony, ale nie powinien stać się pastą. Można go podawać z sosem sojowym i chrupiącą smażoną cebulą.

Congee jest podstawową potrawą w Chinach i można ją znaleźć w wielu regionach świata. Zazwyczaj podaje się je w dużych garnkach, w towarzystwie zimnych dań i stir-fry. Jednakże congee można również przygotować oddzielnie.

Kantońskie congee gotuje się z większą ilością wody niż ryż na parze

Metoda gotowania kantońskiego congee jest nieco inna niż gotowania ryżu na parze. Podczas gdy zachodnie congee jest zwykle gotowane w jednym dużym garnku z kilkoma warzywami, mięsem i mieszankami, chińskie congee jest gotowane z większą ilością wody i dłuższym czasem gotowania. Użycie czystej wody nie jest powszechne, a bulion, warzywa lub mięso mogą być dodane dla dodatkowego smaku. Jeśli chcesz uzyskać gęstsze congee, możesz dodać więcej wody i mieszać aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Przygotowując kantońskie congee, zawsze pamiętaj, że stosunek ilości płynu do ryżu zmienia się w zależności od rodzaju ryżu. Nowy ryż ma zazwyczaj więcej wilgoci niż starszy, więc pamiętaj, aby gotować oba rodzaje w tej samej ilości wody i przez ten sam czas.

Parowanie ryżu usuwa arsen

Parowanie ryżu może być skutecznym sposobem na zmniejszenie ilości arsenu w ryżu. Metoda ta działa poprzez zwiększenie ilości wapnia w ryżu, usuwając jednocześnie arsen nieorganiczny. Zachowuje również wiele mikroelementów znajdujących się w ryżu. Należy zauważyć, że ilość potasu w ryżu jest również zmniejszona. Jednakże ta strata musi być rozważona w stosunku do korzyści wynikających z redukcji arsenu.

Istnieje wiele metod parzenia ryżu. Jedną z najprostszych jest użycie wcześniej przegotowanej wody. Następnie można ponownie uwodnić ryż i gotować go na wolnym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta. Ta metoda jest skuteczna w usuwaniu arsenu, ponieważ oszczędza składniki odżywcze ryżu.

Poprzedni artykułJak dokonać przelewu pieniędzy do Urzędu Skarbowego
Następny artykuł Jak zrobić przecier pomidorowy na zimę
Krystian

Powiązane Artykuły

Dom i ogród Jedzenie

Akcesoria kuchenne – wybór, użyteczność i trendy na rok 2023

Jedzenie

Kawa ziarnista – przewodnik po świecie aromatycznych ziaren

Jedzenie

Picie wody mineralnej – Czy warto?

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź Cancel Reply

Najnowsze artykuły

Balkon w powodzi kolorów. Zrób z niego w tym roku kwitnącą oazę

0 Odsłon

Jak działa analizator składu ciała – przegląd funkcji, korzyści i porad dotyczących wyboru i interpretacji wyników

163 Odsłon

Jak zrobić wygodne zakupy online? Przewodnik po aplikacji InPost Fresh

153 Odsłon

Odkryj moc olejku z oregano – jego właściwości, zastosowania i przeciwwskazania

165 Odsłon

Jak radzić sobie z drobnymi awariami w domu?

197 Odsłon
Kategorie
  • Biznes (7)
  • DIY (1 023)
  • Dom i ogród (17)
  • Dziecko (6)
  • Jedzenie (11)
  • Moda (1)
  • Motoryzacja (3)
  • Pozostałe (3)
  • Rozwiązania (408)
  • Styl życia (2)
  • Technologia (9)
  • Zdrowie i uroda (8)
Warto zobaczyć

Jak zrobić suszone banany

321 Odsłon

Jak zrobić jabłecznik na cieście kruchym

691 Odsłon

O czym pamiętać, ubierając dziecko zimą?

1 353 Odsłon

Jak zrobić zrzut ekranu na komputerze Mac

424 Odsłon
Rozwiązania i DIY

Jak zrobić wygodne zakupy online? Przewodnik po aplikacji InPost Fresh

Jak działa pompa do betonu?

Układ nerwowy – jak antybiotyki i probiotyki wpływają na jego funkcjonowanie?

O czym pamiętać, ubierając dziecko zimą?

Kategorie
  • Biznes (7)
  • DIY (1 023)
  • Dom i ogród (17)
  • Dziecko (6)
  • Jedzenie (11)
  • Moda (1)
  • Motoryzacja (3)
  • Pozostałe (3)
  • Rozwiązania (408)
  • Styl życia (2)
  • Technologia (9)
  • Zdrowie i uroda (8)
  • Strona główna
  • Lista tematów
  • Polityka Prywatności
  • Kontakt / Redakcja
© 2023 JakToRobic.pl.

Wpisz powyżej i naciśnij Enter, aby wyszukać. Naciśnij klawisz Esc, aby anulować.