Kolby kukurydzy można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest po prostu ugotowanie ich. Idealnie, powinieneś gotować je przez około 10 minut. Możesz również umieścić je w piekarniku. Kiedy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Następnie, po prostu pokryj je masłem i podawaj na ciepło.
Świeża kukurydza ma najlepszy smak. Szukaj jasnozielonej, szczelnie owiniętej łuski i puszystych, jędrnych ziaren. Szukaj też robaków lub małych dziurek w łusce. Kukurydza, która została nadmiernie wysuszona, traci swoje naturalne cukry. Zachowanie łuski jest prostym sposobem na zapewnienie świeżości i smakowitości.
Przed gotowaniem kukurydzy należy upewnić się, że łuski są napięte. Można również wyłuskać kolby za pomocą szczypiec. Gdy kukurydza jest już ugotowana, przełóż ją na durszlak wyłożony ręcznikiem kuchennym. Jeśli chcesz, możesz dodać do kukurydzy odrobinę majonezu lub masła.
Wybierając kukurydzę, zwróć uwagę na łuskę, która powinna być jasnozielona. Powinna być ona również szczelnie owinięta wokół kłosa. Unikaj kukurydzy z małymi, brązowymi otworami, ponieważ mogą to być oznaki obecności robaków. Ponadto, złote jedwabie na wierzchu ucha mogą wskazywać na świeżość ucha pod łuską. Złote jedwabie powinny być błyszczące i lepkie, ale nie czarne. Jeśli są suche lub mają żółty kolor, to znaczy, że jest mniej świeży niż się spodziewałeś.
Innym sposobem przygotowania kukurydzy na kolbie jest grillowanie. Jeśli ją grillujesz, możesz zostawić ją na grillu na dłuższy czas. Następnie możesz dodać masło o smaku taco, aby wzmocnić jej smak. Możesz użyć dowolnej kombinacji tych trzech metod, aby kukurydza na kolbach była tak smaczna, jak i pożywna.
Niezależnie od tego, czy gotujesz świeżą kukurydzę na obiad, czy po prostu chrupiesz ją na pikniku, kukurydza na kolbie jest idealnym dodatkiem. Możesz ją podawać z burgerami lub sałatką ziemniaczaną, ale jest też pyszna sama w sobie. Poza tym jest to łatwe danie, które można zapakować do lunchboxa lub zjeść po szkole.
Dla szybkiego i łatwego przygotowania możesz również spróbować pieczenia kukurydzy w piekarniku. Możesz ją ugotować w łupinie lub zawinąć w folię i włożyć do piekarnika. Kukurydza na kolbie powinna być gotowana przez 20 do 25 minut w temperaturze 425degF. Niższe temperatury wymagają dłuższego czasu gotowania.
Innym łatwym i szybkim sposobem na przygotowanie kukurydzy na kolbie jest jej ugotowanie. Ugotowanie jej zajmuje około 8-10 minut i jest bardzo smaczne. Pamiętaj tylko, aby najpierw usunąć z niej jedwabie i łuski.