Każdy z nas chociaż raz w życiu próbował dań oraz deserów należących do kuchni francuskiej. Wiele deserów z tejże części świata jest bardzo prostych oraz szybkich do wykonania samemu w domu. Co można przygotować, gdy okazuje się, że niedługo zjawią się goście? Każdemu najlepiej smakują słodkie desery oraz przekąski wykonane w domowym zaciszu. Często nie wymagają one zbyt dużych umiejętności oraz specjalistycznego sprzętu. Przeczytajcie nasz tekst, w którym dowiecie się, jak szybko oraz smacznie przygotować szybkie desery.
1. Crème brȗlée
To jeden z najbardziej znanych oraz lubianych deserów w samej Francji oraz na całym świecie. Poczytaj dokładnie również o tym na: Crème brȗlée: poznaj przepis na ten wyjątkowy deser.
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 6 żółtek
- 80 g cukru
- pasta lub esencja waniliowa
- 4 łyżki cukru do dekoracji
- dodatkowo wybrane owoce do dekoracji, np. maliny lub borówki
Sposób przygotowania:
Na początek przygotować 4 kokilki do zapiekania i włączyć piekarnik na 110 stopni. Wyciągnij rondelek, podgrzej w nim śmietankę kremówkę wraz z pastą lub esencją waniliową. Po zagotowaniu zdejmij rondelek z palnika. W misce roztrzep żółtka, a następnie wlej ostrożnie śmietankę. W misce wymieszaj, to wszystko delikatnie oraz dokładnie, a następnie powlewaj do kokilek. Wstaw kokilki na blachę i piecz około godziny. Po upieczeniu wystudź, a potem wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Na każdą porcję wsypać po 4 łyżki cukru do dekoracji. Skarmelizować go za pomocą palnika cukierniczego lub odpalić na chwilę piekarnik. Włożyć go najwyżej do piekarnika na funkcję grill. Na sam wierzch dodać ulubione owoce.
2. Gruszka Pięknej Heleny
To kolejny pyszny deser należący do kuchni francuskiej. Po prostu nie sposób mu się oprzeć.
Składniki:
- 4 gruszki
- 700 ml wody
- cytryna
- 100 g cukru
- laska wanilii
- 20 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- lody waniliowe
Sposób przygotowania:
Najpierw umyć, wydrążyć oraz obrać gruszki, ale zostawić im ogonki. Do przygotowanej miski z wodą i cytryną dodać gruszki. Wziąć laskę wanilii i przekroić ją na pół. Do większego garnka wlać wodę, laskę wanilii oraz cukier, a następnie wszystko zagotować. Do tego wrzucić gruszki i razem gotować do miękkości przez około 15 minut. Po ugotowaniu odstawić gruszki, aby wystygły. Wziąć kolejny garnek, w którym należy rozpuścić masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu gruszek ułożyć je na talerzach, polać gorącym sosem z dodatkiem gałki lodów waniliowych.
3. Île flottante
W polskim tłumaczeniu ten deser to pływające wyspy. Inaczej również nazywany jako śnieżne jajka. Ten przysmak jest rewelacyjny oraz szybki do wykonania w domu.
Składniki:
- 400 ml mleka
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 laski wanilii
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- karmel do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do garnka lub rondelka wlać mleko i podgrzać go. Żółtka oddzielić od białek, a następnie białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru. Kolejno ubić żółtka z odrobiną cukru, laski wanilii oraz skrobi ziemniaczanej. Na gotujące się mleko nakładać łyżką ubitą pianę, stworzyć z tego chmurki oraz gotować przez 20 sekund. Pościągać je za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć na talerz. Do mleka wlać masę z żółtek i mieszać do zgęstnienia. Następnie przelać do miseczek, a na to poukładać chmurki z piany oraz wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed samym podaniem deseru polać go karmelem.
4. Crêpes Suzette
To przepis na pyszne naleśniki po francusku. Nie potrzeba wielu składników do ich przygotowania.
Składniki:
- 240 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- masło do smażenia naleśników
- szczypta soli
- 3 pomarańcze
- 50 g masła
- 40 g cukru
- 50 ml likieru pomarańczowego
- 20 g skórki z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować w misce na jednolitą konstystencję. Na rozgrzaną patelnię dodać odrobinę masła, wylać ciasto oraz smażyć do zarumienienia z obu stron. Z tej porcji powinno wyjść 6 naleśników. Jednak będą potrzebne tylko 4 naleśniki. Wziąć pomarańcze wyparzyć je i otrzeć ze skórki. Z pomarańczy powycinać wszystkie błonki, a z reszty powyciskać sok. Na przygotowanej i rozgrzanej patelni skarmelizować masło z cukrem. Na to dajemy poskładane naleśniki i podsmażamy je odrobinę z obydwóch stron. Potem wlać do tego sok z pomarańczy i dodać skórkę ze startej pomarańczy. Wszystko razem smażyć 4 minuty, aż zgęstnieje sos. Na koniec dolać do tego likieru, zwiększyć płomień, a także w momencie parowania podpalić sos na patelni. Po zgaśnięciu płomienia, kiedy wypali się alkohol, przełożyć naleśniki na talerz i podawać z tym gorącym sosem.
Te wszystkie pyszne desery można wykonać na co dzień lub na jakieś ważne uroczystości. Są to uniwersalne przysmaki dla każdego podniebienia.