Owoce i warzywa warto jeść w każdej postaci, zwłaszcza na surowo. Wówczas mają najwięcej pożądanych substancji odżywczych, witamin i minerałów, które są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jeśli nie lubisz gryźć świeżych owoców lub warzyw, możesz wyprodukować z nich sok do picia. Pomoże w tym sokowirówka lub wyciskarka wolnoobrotowa. To urządzenia, które przerabiają świeże produkty roślinne na sok bez konieczności ich podgrzewania.
Soki owocowo-warzywne na wyciągnięcie ręki
Do przygotowania odżywczego soku najlepiej nadają się owoce twarde, w tym jabłka i gruszki, a także twarde i soczyste warzywa, na przykład marchew i buraki. Jeśli zdecydujesz się na skorzystanie z wyciskarki wolnoobrotowej, odżywczy sok z łatwością przygotujesz również z owoców miękkich, w tym z popularnych cytrusów, takich jak pomarańcze, grejpfruty i mandarynki, a także z truskawek, malin, porzeczek czy borówek. W odróżnieniu od zwykłej sokowirówki nowoczesna wyciskarka wolnoobrotowa, taka jak np. https://www.zdroweimarkowe.pl/pol_m_Kuchnia_Wyciskarki-Kuvings-167.html nie będzie miała dużego problemu z przerobieniem na sok także warzyw włóknistych, takich jak jarmuż i seler naciowy. Tego typu sprzęt doskonale radzi sobie ze wszystkimi rodzajami warzyw, pozyskując z nich gęsty, ale jednolity sok, który nie rozwarstwi się po odstawieniu na półkę lodówki. Jest to sporą różnicą w stosunku do klarownych soków z sokowirówki, z których błyskawicznie wytrąca się nieapetyczny osad.
Co można przerobić na sok przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej?
Tradycyjne sokowirówki pozwalają na szybkie przygotowanie dużych ilości klarownego soku z owoców i warzyw typu twardego. Nie radzą sobie jednak zbyt dobrze z owocami miękkimi, cytrusami i warzywami włóknistymi. To produkcji soków z tego typu surowców zdecydowanie lepiej nadają się wyciskarki wolnoobrotowe. Z pomocą takiego urządzenia można produkować gęsty i aksamitny sok z praktycznie każdego rodzaju owoców, warzyw, ziół, a nawet z niektórych nasion i orzechów. Wyciskarka wolnoobrotowa nie szatkuje produktów, lecz stopniowo je miażdży, a następnie przeciska przez specjalne sitko. W ten sposób wydobywa z nich całą esencję pożądanych składników, substancji odżywczych, witamin, minerałów, błonnika, a także polifenoli i wielu innych, wartościowych związków aktywnych.
Do przygotowania soku z różnych rodzajów owców miękkich, takich jak cytrusy, truskawki, maliny, porzeczki czy borówki przeznaczone są wolnoobrotowe wyciskarki wyposażone w wałek ślimakowy. Tego typu sprzętu używa się także do pozyskiwania soków z warzyw włóknistych i liściastych, na przykład z jarmużu, kapusty, szpinaku czy kopru włoskiego.